onsdag 27 juni 2012

Surt sa räven

Tycker man om citron, gillar när det är lite mer kompakt och "degigt" (lät kanske inge vidare gott kanske;) och tycker att mördeg är en hit så är det här något du borde prova.
Få ingredienser, snabb att göra och får gärna stå en dag eller två innan den äts....det sistnämnda kan förvisso ses som en nackdel om man som jag har svårt att hålla sig men här menar jag det som en fördel:)
Jag river av citronerna med ett zestjärn, en smaksak då det blir lite större "riv" men så mycket smidigare än att kladda med citrongegg på ett rivjärn.




INGREDIENSER:

Deg:
  • 2½ dl vetemjöl (jag har dock i ca 3½ dl, har även testat att använda glutenfritt mjöl (Lailas lila) och bytte då bara rakt av dvs ca 3½ dl även där)
  • ½ dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 150 g rumsvarmt smör eler margarin
Fyllning:
  • 3 ägg
  • 2 dl strösocker
  • ½ dl vetemjöl
  • rivet skal av en stor citron
  • 5-6 msk pressad citron
Samt florsocker att pudra över kakan.


Till midsommaraftonen gjorde jag trippelsats...många citroner blir det:)

Mät upp mjöl, socker och vaniljsocker. Klicka i smör i bitar och arbeta snabbt ihop till en ganska kladdig deg. Platta ut degen i en form och skjuts in i ugnen ca 15 min på 200 grader tills den fått färg (degen ska mao inte vila).
Under tiden vispar du ihop äggen och sockret så det blir riktigt fluffigt. Tillsätt mjöl, citronsaft samt det rivna citronskalet.
Häll smeten i det förgräddade skalet och grädda i ca 15 minuter...citronkrämen ska fortfarande vara lite lös när kakan tas ut (men inte för lös;).
Pudra genast över en massa!!! florsocker och låt svalna.

Låt kakan stå tills nästa dag och servera med lättvispad grädde och gärna bär av något slag.


1 kommentar: